Meny

Geisendorf-priset 2018 till Sofie Tidstrand

Arkitekturpriset Léonie Geisendorf Architectural Award 2018 har tilldelats arkitektstudenten Sofie Tidstrand vid KTH. I sitt examensarbete “En arkitektonisk tolkning av en poetisk förhoppning” blandar hon litteratur och arkitektur för att gestalta en kraftfull och formstark tunnelbanestation på Södermalm i Stockholm.

 

Grattis Sofie! Vad betyder priset för dig?

– Det betyder jättemycket och jag blev glad och stolt när jag fick det. Jag var nöjd med projektet och det gick bra på redovisningen men det var ändå oväntat att jag skulle få det här priset.

Berätta lite om dig själv

– Jag gillar att arbeta med rum och material när jag gör mina projekt, och brukar börja ganska försiktigt. Sedan slutar det ofta med att projekten i sina specifika sammanhang tar ganska mycket plats, inte fysisk plats men jag tror de blir annorlunda och relativt kraftfulla. Jag är nyfiken, strukturerad och envis, och jag tycker om att undersöka saker. Ordet lekfullhet passar mitt examensprojekt och flera tidigare projekt också.

Du har utgått från Edith Södergrans diktning i ditt examensarbete. Berätta varför?

– Jag har tidigare läst litteraturvetenskap och bestämde mig för att luta mig mot den bakgrunden och blanda det roligaste jag vet, litteratur och arkitektur. Det ledde till en undersökning av formspråket i min favoritpoet Edith Södergrans diktning, och via en lång och arbetsam process slutade det i en rumslig sekvens. Formspråket och kvalitéerna som jag menade att rummen skulle ha passade bra för en tunnelbanestation.

Ditt examensarbete bygger mycket på form, men hur är inriktningen på skolan när det gäller hållbarhet?

– Hållbarhetsperspektivet finns med i utbildningen och många som går på skolan är vana vid att tänka på den sortens utmaningar. Vi är indelade i olika studios under masterutbildningen också, där vissa är mer inriktade på hållbart byggande. Jag tror att det finns en vilja och ett intresse att tänka på att bygga smart hos många på skolan.

Hur tror du att framtidens roll för arkitekter ser ut?

– Jag tror att det är en väldigt spännande framtid med olika utmaningar vi har framför oss. Utöver utmaningar kring hållbart byggande tänker jag mig också att vi ska bygga socialt hållbart, ett inkluderande samhälle där en av utmaningarna är att komma fram till bra lösningar för alla. Alla bostäder och offentliga platser behöver inte ritas och byggas på samma sätt, för vi har olika behov. Jag är inspirerad av Geisendorf-priset nu och hoppas att jag ska kunna fortsätta tänka lite annorlunda.

Var hittar du din inspiration, förutom i litteratur?

– Hos andra arkitekter, förstås. Jag tycker om byggnader av Louis Kahn, Ragnar Östberg och Léonie Geisendorf. Generellt tycker jag om att undersöka saker, att hitta någon annorlunda aktivitet som försiggår någonstans, och inspireras av den.

Vilket är ditt drömprojekt?

– Först och främst vill jag börja jobba på riktigt, och inte i skolans värld. Men kanske jag får säga en tunnelbanestation då, att en dag få rita en tunnelbaneuppgång på riktigt.

Tack, och lycka till!

Läs mer om juryns motivation här: https://www.arch.kth.se/nyhetark/leonie-geisendorf-architectural-award-2018-to-sofie-tidstrand-1.827180

Léonie Geisendorf Architectural Award stöttas av Träullit som även har en historisk koppling till den världsberömde arkitekten Le Corbusier. Läs länken om släktskapet https://www.traullit.se/press/le-corbusier-och-traullit/

Webbplatsen bygger på WordPress och är utvecklad av Montania System AB och Splitz Reklambyrå

Show Buttons
Hide Buttons